Basispsycholoog
"Zodra ik door de tunnel richting Terneuzen rijdt, voel ik dat ik ‘thuiskom’."
Na haar terugkomst realiseert Daisy zich des te meer dat ze zichzelf in Tilburg toch meer een individu voelde, die opging in de grote massa. “Het gemeenschapsgevoel in Zeeland is groter. Mijn mede-Zeeuwen ervaar ik niet als stug, wèl nuchter. Echt onder het motto: ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg!” Zodra Daisy, die in Zeeuws-Vlaanderen woont, door de tunnel richting Terneuzen rijdt, voelt zij dat ze ‘thuiskomt’. De links en rechts naast de weg gelegen landerijen met koeien zijn voor haar een als een visuele weergave van de rust, nuchterheid en het gemeenschapsgevoel dat ze zo waardeert.
“Ik studeerde in Tilburg en had daar goed kunnen blijven. Daar had ik het ook goed naar mijn zin. Het feit dat alle net-afgestudeerden het liefst rondom Tilburg een baan probeerden te vinden, maakte het er niet eenvoudiger op. Het was mijn moeder die mij tipte op een vacature in Zeeland en ik dacht; waarom ook niet? Achteraf gezien een hele goede beslissing!”
“Het grote voordeel van deze regio is dat je makkelijker de drukte kunt opzoeken, dan dat je hem in de Randstad kunt ontwijken. Heb ik behoefte aan een beetje reuring, dan ga ik naar Antwerpen of Gent. Liever zoek ik de drukte op dan dat ik de rust moet opzoeken.” In Zeeland leer je te genieten van de dingen die er zijn. “Voor mij neemt het ook een stukje keuzestress weg. Ik doe het met wat er is en dat is echt meer dan genoeg. Ik heb niet het gevoel dat ik iets zou missen.”
“Ik spreek graag af met familie en vrienden. Ik denk dat ik in de Randstad, door een groot aanbod aan activiteiten, eerder geneigd zou zijn om er op uit te gaan. Hier ben ik juist een avondwandeling langs de kreek of een wijntje in de tuin bij een vuurtje zo gaan waarderen. In deze tijd nog voordeliger ook!”
Er zijn, ook op werkgebied, verschillen aan te merken. Net als in de rest van Nederland hebben we ook hier te maken met een tekort aan GZ-psychologen. Voor mij en Fabienne heeft dat als gevolg dat ik word begeleid door een supervisor uit Maastricht. Dat vraagt een andere manier van werken, meer zelfstandigheid. Hierdoor heb ik automatisch ook meer verantwoordelijkheid. Ik vind dat fijn. Die kans had ik wellicht in de Randstad niet gehad.” Om het tekort op te lossen wordt er op dit moment onderzocht, door samenwerking te zoeken met andere organisaties, waar mogelijke oplossingen liggen. “We zullen hierin samen moeten optrekken, alleen dan kom je verder.”
“Het fijne aan Zeeland vind ik het ‘ons kent ons’-gevoel. De samenhorigheid en de mogelijkheid aan zee om tot rust te kunnen komen. Nee, ik zit hier prima!”.
Werken in Zeeland
Voor haar baan in de medische sector verhuisde Rianne Meijer van Noord-Holland naar Zeeland. Het doel was om hier een jaartje te blijven en ervaring op te doen, maar dat is niet bij een jaartje gebleven. Ze heeft haar plek en draai helemaal gevonden in Zuid-Beveland en heeft vorig jaar een koopwoning gekocht. Rianne wil hier niet meer weg. Benieuwd hoe ze Zeeland ervaart? Bekijk of luister het interview.
Werken in Zeeland
Linda is specialist ouderengeneeskunde en is voor de liefde naar Goes verhuisd. 'Zeeland is gemoedelijk en mensen zeggen elkaar gedag'. Daarnaast is ze positief verrast over het feit dat zorgorganisaties hier veel met elkaar samen werken en er geen concurrentiegevoel heerst.
Werken in Zeeland
Alexandra is specialist ouderengeneeskunde en is naar Zeeland verhuisd omdat ze mogelijkheden zag voor haar carrière. Ze is dol op het 'eiland' en vind het heerlijk dat de mensen in Zeeland een open karakter hebben en een groot gevoel voor humor.
Aanmelden nieuwsbrief
Meld je vrijblijvend aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen van de Medisea.
Het verblijf en programma is naar eigen invulling.
Ben jij een medisch academicus/academica en heb je interesse om te wonen in Zeeland en te werken in de Zorg- en Welzijnssector? Bezoek één of meer werkgevers van jouw keuze in zorg en welzijn in Zeeland, verblijf één of twee nachten in een Zeeuws hotel en dineer in een restaurant naar wens. Uiteraard kan dit in een periode die jou uitkomt. En aangezien een oriëntatie meestal samen is, is je partner (of een andere introduceé) ook van harte welkom! Het verblijf en programma is naar eigen invulling. De kosten worden tot een maximum van € 300,- vergoed.