Wordt Zeeland een nieuwe 'Blue Zone'?

Voor je gezondheid kun je het beste in Zeeland wonen!

De allerbeste provincie om te wonen mag dan Gelderland zijn, maar voor je gezondheid kun je beter in Zeeland wonen. De zilte zeelucht en de rust sterken de fysieke en mentale gezondheid van de Zeeuwen.

Ontdek
Zeeland
Scroll

Wordt Zeeland een nieuwe 'Blue Zone'?

Met een dikke tien troeft Zeeland op gezondheid alle andere provincies af. De rust, ruimte, gezonde lucht, relatief schone leefomgeving en weinig stress, lawaai en files zorgen voor een bovengemiddeld hoge levensverwachting.

Dat blijkt uit een onderzoek van woningplatform Rentola naar het woongenot per provincie. In die ‘kwaliteitindex’ zijn acht thema’s bestudeerd. Dat zijn de kosten voor huisvesting, de criminaliteitscijfers, de gemiddelde levensverwachting/gezondheid, het opleidingsniveau, de economie, de aantrekkelijkheid om in een provincie te gaan wonen, het onderwijs en het culturele klimaat.

Tiende plek

In de totaalsom van die acht zaken scoort Zeeland matig. Van de twaalf provincies staat Zeeland op de tiende plek, maar nummer één als het gaat om gezondheid. Zeeland doet het ook goed als het gaat om woonkosten en vrije tijd en cultuur (plek 3). Volgens het onderzoek van Rentola is Zeeland desondanks niet in trek om naar toe te verhuizen. Dat levert een laatste plek op. Of die conclusie realistisch is, is de vraag. Door de pandemie bleek Zeeland plots populair als vestigingsgebied, waardoor het inwonertal steeg.

Als het gaat om criminaliteit bungelt Zeeland onderaan, net boven hekkensluiter Zuid-Holland die over de gehele linie de slechtste provincie is om te wonen. De economie scoort matig (plek 9). De welvaart is groter in verstedelijkte gebieden. Daarom is het opmerkelijk dat Drenthe in de totaalscore de derde plaats verovert, na Gelderland en Utrecht.

(bron: PZC 18-8-2022)

Ontdek Zeeland

Ontdek wat Zeeland voor jou te bieden heeft.

Ontdek Zeeland

Zeeland barst van de mogelijkheden. Ze zeggen dat als je iets niet kent, je ook niet weet wat je mist. Wij leren jou graag Zeeland kennen.

Surfen in Zeeland

Surfen in Zeeland kan je als de beste!

Surfen in Zeeland

Golven, wind, mooie brede stranden, surfscholen en gezellige beachbars. Zeeland heeft het allemaal!

Rust & Ruimte

Geniet van de rust & ruimte in Zeeland

Rust & Ruimte

Van de rust en ruimte op Tholen en Sint Philipsland, tot de gezelligheid aan de Walcherse kust. En ook elk dorp of stad heeft weer zijn eigen charme.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de Medisea?

Meld u vrijblijvend aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen van de Medisea.

Het invullen van uw voornaam is verplicht.
Het invullen van uw achternaam is verplicht.
Het invullen van uw telefoonnummer is verplicht.
Het invullen van uw e-mailadres is verplicht.
Het invullen van uw vraag en/of opmerking is verplicht.

(Ver)wenarrangement

Verblijf één of twee nachten in een Zeeuws hotel en diner in een restaurant naar wens.

Het verblijf en programma is naar eigen invulling.

Bezoek één of meer werkgevers van jouw keuze in zorg en welzijn in Zeeland, verblijf één of twee nachten in een Zeeuws hotel en dineer in een restaurant naar wens. Uiteraard kan dit in een periode die jou uitkomt. En aangezien een oriëntatie meestal samen is, is je partner (of een andere introduceé) ook van harte welkom! Het verblijf en programma is naar eigen invulling. De kosten worden tot een maximum van € 300,- vergoed.