Met de superbatterij kan energie die wordt opgewekt door bijvoorbeeld windmolens worden bewaard.

Vlissingen krijgt grootste batterij-energiesysteem van Nederland

Het systeem heeft een opslagcapaciteit van 68 megawattuur. Dat is anderhalf tot twee keer zoveel als tot nu toe gebruikelijk is.

Ontdek
Zeeland
Scroll

Met de superbatterij kan energie die wordt opgewekt door bijvoorbeeld windmolens worden bewaard.

Vlissingen krijgt het grootste batterij-energieopslagsysteem van Nederland. Het systeem heeft een opslagcapaciteit van 68 megawattuur. Dat is anderhalf tot twee keer zoveel als tot nu toe gebruikelijk is.

Volgens fabrikant van laadpalen en slimme energie-oplossingen Alfen, is het het grootste systeem van Nederland. Met de superbatterij kan energie die wordt opgewekt door bijvoorbeeld windmolens worden bewaard. Dan is het mogelijk de energie te gebruiken op elk moment dat de markt daarom vraagt. Dat kan problemen als een onbalans op het net en de onvoorspelbaarheid van hernieuwbare energiebronnen oplossen. Wanneer het bijvoorbeeld windstil is, leveren windmolens namelijk geen stroom. Zo’n batterij kan op zo’n moment een uitkomst zijn.

Het aan de beurs in Amsterdam genoteerde Alfen kondigde de klus, genaamd Project Pollux, woensdag aan. Bij de opdracht trekt het bedrijf samen op met energieopslagspecialist SemperPower. Die laatste partij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, financiering en exploitatie van het systeem, terwijl Alfen onder meer het ontwerp, de installatie, tests en langetermijnonderhoud voor zijn rekening neemt.

Eerder batterijproject

Hoeveel geld met de nieuwe klus is gemoeid, is niet naar buiten gebracht. Naar verluidt gaat het om miljoenen euro’s. Het is de bedoeling dat het systeem in het vierde kwartaal van dit jaar in gebruik kan worden genomen. Het is niet voor het eerst dat Alfen en SemperPower met elkaar samenwerken. In 2021 hebben de twee al een eerste batterijproject gedaan. “Sindsdien zien lokale netbeheerders een ongekende toename in aanvragen voor de koppeling van batterij-energieopslagsystemen aan hun net”, zegt SemperPower-topman Dennis Schiricke in een verklaring.

Bron: PZC

Zeeuwen zijn over het algemeen behoorlijk gelukkig

Het geluk ligt in een klein hoekje!

Zeeuwen zijn over het algemeen behoorlijk gelukkig

Uit onderzoek blijkt dat Zeeuwen het gelukkigst zijn! Gemiddeld gezien geeft de Zeeuw het leven een kritische 8,4. Een prachtig rapportcijfer dat het wonen in Zeeland weerspiegelt.

Button Chevron
Ervaar Zeeland in de lente

Ontdek de voordelen van de Zeeuwse steden

Ervaar Zeeland in de lente

Van activiteiten voor buitenliefhebbers, tot leuke evenementen en culinair genieten.

Button Chevron
Ambitie om in Zeeland te werken?

Hoge kwaliteit van leven

Ambitie om in Zeeland te werken?

Teamuitjes aan zee, overleg in je favoriete strandtent en na je werk een uurtje kitesurfen zijn geen gekke ideeën.

Button Chevron

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de Medisea?

Meld je vrijblijvend aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen van de Medisea.

Het invullen van uw voornaam is verplicht.
Het invullen van uw achternaam is verplicht.
Het invullen van uw telefoonnummer is verplicht.
Het invullen van uw e-mailadres is verplicht.
Het invullen van uw vraag en/of opmerking is verplicht.

Verwenarrangement

Verblijf één of twee nachten in een Zeeuws hotel en diner in een restaurant naar wens.

Het verblijf en programma is naar eigen invulling.

Ben jij een medisch academicus/academica en heb je interesse om te wonen in Zeeland en te werken in de Zorg- en Welzijnssector? Bezoek één of meer werkgevers van jouw keuze in zorg en welzijn in Zeeland, verblijf één of twee nachten in een Zeeuws hotel en dineer in een restaurant naar wens. Uiteraard kan dit in een periode die jou uitkomt. En aangezien een oriëntatie meestal samen is, is je partner (of een andere introduceé) ook van harte welkom! Het verblijf en programma is naar eigen invulling. De kosten worden tot een maximum van € 300,- vergoed.