Subsidie van €200.000,- voor onderzoek naar volhoudbare uienteelt

Uienteelt onder druk

De Provincie Zeeland verleent een subsidie van €200.000,- aan het GroentenFruit Huis B.V. Zij voeren onder de vlag van de Holland Onion Association het project Uireka 3.0 "naar een volhoudbare uienteelt" voor de jaren 2023 t/m 2025 uit.

Ontdek
Zeeland
Scroll

Subsidie van €200.000,- voor onderzoek naar volhoudbare uienteelt

De Provincie Zeeland verleent een subsidie van €200.000,- aan het GroentenFruit Huis B.V. Zij voeren onder de vlag van de Holland Onion Association het project Uireka 3.0 "naar een volhoudbare uienteelt" voor de jaren 2023 t/m 2025 uit. Binnen dit project wordt op verschillende thema's onderzoek uitgevoerd naar weerbare teeltsystemen voor de uienteelt. Samen met meer dan honderd bedrijven over de hele keten heen wordt gezamenlijk onderzoek gedaan.

Uiensector onder druk
De Zeeuwse klei leent zich van oudsher goed voor de teelt van uien. Deze worden dan ook door de gehele Provincie geteeld en maakt de sector van groot belang voor de Provincie Zeeland. De laatste jaren staat de sector in Zeeland en daarbuiten onder druk door de klimaatverandering en ziekten. Zeer natte perioden met veel regen worden de laatste jaren afgewisseld met zeer droge perioden. Een ondiep wortelend gewas als de ui houdt niet van te natte omstandigheden, uien krijgen dan last van schimmelziekten en bacteriën en gaan rotten tijdens de teelt of bewaring. Bij te warm en te droog krijgen de uien last van hittestress. Boeren kiezen daarom de laatste tijd vaker voor minder risicovolle teelten zoals granen, waardoor de teelt van uien in Zeeland terugloopt. Het Zeeuwse zaaiuien areaal halveerde daardoor van ruim 6.000 hectare naar amper 3.000 hectare. Zeeland zakte daarmee in enkele seizoenen van 30% naar 10% van het gehele areaal in Nederland. Boeren die wel kiezen voor uien, kijken steeds vaker naar mogelijkheden om toch zoet water te kunnen irrigeren. Onderzoek naar de bovengenoemde uitdagingen blijft daarom noodzakelijk.

"Om de uiensector in Zeeland te behouden is het belangrijk dat we onderzoek doen en innoveren. Met deze subsidie krijgt de sector een impuls en worden oplossingen voor uitdagingen getest. Wat ik extra mooi vind aan Uireka is de kennisdeling. De resultaten uit het onderzoek worden breed verspreid over agrariërs in Zeeland, waardoor alle uientelers zich kunnen ontwikkelen, van Zeeuws-Vlaanderen tot Tholen.” - Jo-Annes de Bat, gedeputeerde Provincie Zeeland

Onderzoek naar volhoudbare uienteelt
Binnen het project Uireka 3.0 wordt kennis gebruikt die in twee eerdere Uireka programma’s (2017--2022) is ontwikkeld op gebied van ziekten en plagen, kwaliteitsbevordering en dripirrigatie. Daarnaast wordt onderzoek verricht naar een effectief management van Fusarium (schimmels), naar handvatten voor preventie en beheer van insectenplagen, naar voorspelling van infectiemomenten van valse meeldauw (schimmels), optimalisatie van irrigatie en fertigatie (combinatie van water geven en bemesten) en vergelijking van nieuwe en reeds beschikbare uienrassen. Zo worden bijvoorbeeld uien op ruggen of verhoogde bedden geteeld. Dit alles onder het motto ‘een volhoudbare uienteelt’. Dit wordt o.a. gedaan door concrete proeven op locatie, waaronder op de Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat, waar al eerder uienproeven hebben gelegen. Daarnaast wordt de kennis die opgedaan wordt binnen het project breed verspreid over alle telers. Dit gebeurt via de website, bijeenkomsten en een nog te ontwikkelen uienteelt applicatie.

“We zijn als Uireka ontzettend blij dat de Provincie Zeeland de sector een warm hart toedraagt en zowel inhoudelijk als financieel wil bijdragen. Als voorzitter en mede-initiatiefnemer van het ketenbrede uienonderzoek weet ik dat de middelen effectief worden ingezet in het belang van de Zeeuwse akkerbouw. Uien en Zeeland horen bij elkaar en de teelt is een belangrijk onderdeel van het totale bouwplan. Samen proberen we een antwoord te geven om de teelt volhoudbaar te maken, ook in Zeeland!” - Gijsbrecht Gunter, voorzitter van Uireka
 
Zeeuwen zijn over het algemeen behoorlijk gelukkig

Het geluk ligt in een klein hoekje!

Zeeuwen zijn over het algemeen behoorlijk gelukkig

Uit onderzoek blijkt dat Zeeuwen het gelukkigst zijn! Gemiddeld gezien geeft de Zeeuw het leven een kritische 8,4. Een prachtig rapportcijfer dat het wonen in Zeeland weerspiegelt.

Button Chevron
Ervaar Zeeland in de lente

Ontdek de voordelen van de Zeeuwse steden

Ervaar Zeeland in de lente

Van activiteiten voor buitenliefhebbers, tot leuke evenementen en culinair genieten.

Button Chevron
Ambitie om in Zeeland te werken?

Hoge kwaliteit van leven

Ambitie om in Zeeland te werken?

Teamuitjes aan zee, overleg in je favoriete strandtent en na je werk een uurtje kitesurfen zijn geen gekke ideeën.

Button Chevron

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de Medisea?

Meld je vrijblijvend aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen van de Medisea.

Het invullen van uw voornaam is verplicht.
Het invullen van uw achternaam is verplicht.
Het invullen van uw telefoonnummer is verplicht.
Het invullen van uw e-mailadres is verplicht.
Het invullen van uw vraag en/of opmerking is verplicht.

Verwenarrangement

Verblijf één of twee nachten in een Zeeuws hotel en diner in een restaurant naar wens.

Het verblijf en programma is naar eigen invulling.

Ben jij een medisch academicus/academica en heb je interesse om te wonen in Zeeland en te werken in de Zorg- en Welzijnssector? Bezoek één of meer werkgevers van jouw keuze in zorg en welzijn in Zeeland, verblijf één of twee nachten in een Zeeuws hotel en dineer in een restaurant naar wens. Uiteraard kan dit in een periode die jou uitkomt. En aangezien een oriëntatie meestal samen is, is je partner (of een andere introduceé) ook van harte welkom! Het verblijf en programma is naar eigen invulling. De kosten worden tot een maximum van € 300,- vergoed.