"Dit zegt iets over de kwaliteit van ons onderwijs en aantrekkelijkheid van Zeeland en de HZ"

HZ-instroom groeit over het volledige aanbod

Nadat de instroom van nieuwe studenten aan een HZ-opleiding vorig jaar voor het eerst sinds vijf jaar daalde ten opzichte van het jaar ervoor, vertonen de inschrijfcijfers dit jaar weer een groei, ondanks de krimp van het aantal jongeren in Zeeland.

Ontdek
Zeeland
Scroll

"Dit zegt iets over de kwaliteit van ons onderwijs en aantrekkelijkheid van Zeeland en de HZ"

Nadat de instroom van nieuwe studenten aan een HZ-opleiding vorig jaar voor het eerst sinds vijf jaar daalde ten opzichte van het jaar ervoor, vertonen de inschrijfcijfers dit jaar weer een groei, ondanks de krimp van het aantal jongeren in Zeeland. In totaal zijn in 2022 1642 nieuwe studenten aan een HZ-opleiding gestart. Hiervan kozen er 166 voor een HZ-Associate degree aan de Associate degrees Academie in Roosendaal. In 2021 kozen 1522 studenten voor een opleiding aan de HZ. Verklaringen voor de groei vinden we in de bruisende HZ Community, de nieuwe campusvoorzieningen en de kwaliteit en diversiteit van het onderwijsaanbod waar de laatste jaren veel in is geïnvesteerd. Voor dit laatste blijft in de toekomst veel aandacht.

De HZ heeft de laatste jaren flink geïnvesteerd in nieuw aanbod in samenwerking met het beroepenveld, passend bij de arbeidsmarktvraagstukken in de regio. Zo is de Associate degree Energietransitie Engineer dit jaar gestart. Ook de bacheloropleiding Leraar Basisonderwijs is een goed voorbeeld. Dit jaar is deze voor het eerst in deeltijd begonnen. Ruim 60 studenten hebben zich ingeschreven. Dit komt o.a. door de nadrukkelijke samenwerking met het werkveld binnen de Opleidingsschool Zuidwest. Hierdoor zijn de lijnen heel kort en zijn de krachten gebundeld. De HZ en het werkveld trekken gezamenlijk op om het lerarentekort aan te pakken. Dit leidt bovendien tot innovatie in het onderwijs. In de toekomst blijft de HZ investeren in de ontwikkeling van passend onderwijsaanbod. Daarnaast is de verwachting dat ook de komende jaren het aantal buitenlandse studenten groeit. Het is de ambitie van de HZ om alle studenten voor te bereiden op een rol in een globaliserende wereld. Het feit dat HZ-studenten opgeleid worden met studenten vanuit andere culturen en andere achtergronden helpt hen bij hun ontwikkeling en is tevens interessant voor het Zeeuwse werkveld. Veel (inter)nationale studenten blijven na het behalen van hun diploma werken in Zeeland, bijvoorbeeld bij het bedrijf waar ze stage hebben gelopen.

Barbara Oomen, voorzitter College van Bestuur, is blij dat de HZ tegen de trend in opnieuw groeit en zoveel studenten mag verwelkomen. “Dit zegt iets over de kwaliteit van ons onderwijs en aantrekkelijkheid van Zeeland en de HZ". De hogere instroom is goed voor de studentencommunity, voor de HZ en zeker voor de Zeeuwse regio. HZ-studenten zijn de professionals van morgen: ze zijn zich bewust van de Sustainable Development Goals en uitdagingen waar we in de wereld voor staan. Ze worden hierop voorbereid door gedreven docenten. Hierdoor leveren onze studenten reeds tijdens hun studie, maar ook daarna een bijdrage aan Zeeland en zijn ze in staat om de wereld een beetje beter te maken.

Bron: HZ University of Applied Sciences

Ontdek Zeeland

Ontdek wat Zeeland voor jou te bieden heeft.

Ontdek Zeeland

Zeeland barst van de mogelijkheden. Ze zeggen dat als je iets niet kent, je ook niet weet wat je mist. Wij leren jou graag Zeeland kennen.

Surfen in Zeeland

Surfen in Zeeland kan je als de beste!

Surfen in Zeeland

Golven, wind, mooie brede stranden, surfscholen en gezellige beachbars. Zeeland heeft het allemaal!

Rust & Ruimte

Geniet van de rust & ruimte in Zeeland

Rust & Ruimte

Van de rust en ruimte op Tholen en Sint Philipsland, tot de gezelligheid aan de Walcherse kust. En ook elk dorp of stad heeft weer zijn eigen charme.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de Medisea?

Meld u vrijblijvend aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen van de Medisea.

Het invullen van uw voornaam is verplicht.
Het invullen van uw achternaam is verplicht.
Het invullen van uw telefoonnummer is verplicht.
Het invullen van uw e-mailadres is verplicht.
Het invullen van uw vraag en/of opmerking is verplicht.

(Ver)wenarrangement

Verblijf één of twee nachten in een Zeeuws hotel en diner in een restaurant naar wens.

Het verblijf en programma is naar eigen invulling.

Bezoek één of meer werkgevers van jouw keuze in zorg en welzijn in Zeeland, verblijf één of twee nachten in een Zeeuws hotel en dineer in een restaurant naar wens. Uiteraard kan dit in een periode die jou uitkomt. En aangezien een oriëntatie meestal samen is, is je partner (of een andere introduceé) ook van harte welkom! Het verblijf en programma is naar eigen invulling. De kosten worden tot een maximum van € 300,- vergoed.